Werkmaterieelverzekering

Als eigenaar van een handelsonderneming of productiebedrijf bent u vast vertrouwd met heftrucks en palletwagens. Bent u ondernemer in de bouw, het grondverzet of de groenvoorziening? Dan hebben kranen, shovels en (mini)graafmachines geen geheimen voor u. De overeenkomst tussen al dit ‘gereedschap’ is dat het zich via een aandrijving op de wielen zelfstandig kan voortbewegen. U bent wettelijk verplicht om dit zelfrijdend werkmaterieel minimaal te verzekeren voor aansprakelijkheid. Het maakt hierbij geen verschil of u dit materieel alleen op het privéterrein van uw bedrijf gebruikt of er ook mee op de openbare weg komt.

Maar los van wet- en regelgeving is het sowieso verstandig om uw werkmaterieel goed te verzekeren tegen allerlei vormen van schade. Er kan immers snel wat misgaan met zelfrijdend werkmaterieel. Denk aan botsingen tussen werkmaterieel en andere voertuigen op uw terrein, omvallende heftrucks of kranen en ondergrondse schade aan kabels en leidingen door graafwerkzaamheden. Met een werkmaterieelverzekering verzekert u met één verzekering al uw werkmaterieel op maat. Kies op het online platform MKBdirect een werkmaterieelverzekering die het beste bij uw bedrijf past. Hierna leest u alvast meer over het wat en waarom van een werkmaterieelverzekering. 

Wat is werkmaterieel?

Onder uw werkmaterieel vallen al uw zelfrijdende hulpmiddelen, die u als ondernemer in uw bedrijf gebruikt. Met zelfrijdend wordt hier niet zelfsturend bedoeld; op een heftruck of een kraan zit meestal nog steeds een chauffeur. Hoewel in de overslagbranche, zoals bij containerterminals in havens, wel steeds meer werkmaterieel zonder bemanning wordt toegepast. Denk hierbij aan onbemande voertuigen die containers over het laad- en losterrein transporteren en aan de terminalkranen die op afstand worden bediend. Hoewel geautomatiseerde transportsystemen met een aandrijving op de wielen in principe onder werkmaterieel vallen, kleven daar specifieke risico’s aan die een gemiddelde werkmaterieelverzekering niet dekt. 

Bekende voorbeelden van werkmaterieel zoals die door tansportbedrijven, handelsondernemingen, productiebedrijven, bouwbedrijven, in de groenvoorziening en in het grondverzet worden gebruikt:

  • (vork)heftrucks
  • palletwagens
  • elektrische handpallettrucs
  • shovels
  • mobiele kranen
  • veeg- en dweilmachines
  • (mini)graafmachines

Zeker in de transportwereld is dit rijtje gemakkelijk uit te breiden met tal van mobiele laad- en losmiddelen en transportvoertuigen. 

Is een werkmaterieelverzekering verplicht?

Misschien vraagt u zich af waarom een verzekering voor bijvoorbeeld uw heftrucks of palletwagens nodig is. Misschien heeft u er maar één of enkele van, als kleine ondernemer. En denkt u dat daar niet snel iets mee kan gebeuren, omdat ze alleen worden gebruikt door vaardige (gecertificeerde) werknemers die er bovendien niet mee op de openbare weg rijden. Dus de kans op een botsing met andere weggebruikers is klein.

Maar de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) maakt geen onderscheid tussen de openbare weg en privéterrein. Volgens de WAM moet de eigenaar al zijn motorrijtuigen verzekeren voor aansprakelijkheid. Volgens deze zelfde wetgeving is een motorrijtuig elk voertuig of elke machine die zichzelf motorisch kan voortbewegen en een aandrijving op de wielen heeft. Uw vorkheftruck of elektrische handpallettruck is dus wettelijk gezien een motorrijtuig en valt daarmee onder de werkingssfeer van de WAM. Alleen rollend werkmaterieel dat handmatig wordt voortgedreven, valt niet onder de WAM. Een transportmiddel op handkracht hoeft u dus niet te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering). Voor rollend werkmaterieel met aandrijving moet u als eigenaar minimaal een WA-verzekering afsluiten.

Welke soorten werkmaterieelverzekering zijn er?

Evenals bij voertuigen zoals motorfietsen, personenauto’s, bestelbussen en vrachtwagens kunt u de wettelijk verplichte WA-verzekering van werkmaterieel uitbreiden met beperkt casco, volledig casco of All Risk. Kiest u voor alleen een WA-verzekering, dan wordt alleen de schade gedekt die u met uw werkmaterieel aan anderen veroorzaakt. Schade aan uw eigen werkmaterieel als gevolg van bijvoorbeeld diefstal, glasbreuk of botsingen is dan niet gedekt.

Aanbieders van werkmaterieelverzekeringen bieden bovenop de wettelijk verplichte WA-verzekering allerlei pluspakketten, waarbij beperkt casco of volledig casco wordt uitgebreid met bijvoorbeeld een dekking tegen schade aan kabels en leidingen bij graafwerkzaamheden of schade met of door lading.