Bestelautoverzekering

Welke zelfstandige timmerman, metselaar of installateur heeft géén bestelauto? Maar ook in de groensector, de detailhandel en de dienstverlening wemelt het van de bestelauto’s. En dat heeft niet alleen een praktische achtergrond, maar ook een fiscale. Omdat ze zo kenmerkend zijn ingericht voor zakelijk gebruik, zoals goederenvervoer, kunnen bestelauto’s fiscaal vriendelijk worden aangeschaft en gebruikt. Bij aanschaf van een bestelauto kan de ondernemer vrijstelling krijgen van de BPM en de BTW aftrekken. Ook betaalt een ondernemer minder motorrijtuigenbelasting voor een zakelijke bestelauto dan voor een auto voor privégebruik.

Een bestelauto heeft niet alleen fiscale, maar ook verzekeringstechnische voordelen. Zo kan de no-claimkorting op de verzekering van een bestelauto oplopen tot 80%. Ook jonge bestuurders kunnen die verzekering afsluiten. De verzekering dekt niet alleen het zakelijk gebruik van de bestelauto, maar ook het privégebruik.

Als ondernemer is het belangrijk om uw bestelauto(‘s) voldoende te verzekeren. Zeker wanneer u medewerkers in dienst heeft die intensief van uw bestelauto(‘s) gebruikmaken. Zorg dan dat ook het risico op ongevallen en letsel dat zij persoonlijk lopen voldoende is meeverzekerd. Sommige vervoers- en transportrisico’s kunt u het beste over heel uw wagenpark afsluiten, los van specifieke voertuigen.

Kies op het online platform MKBdirect een bestelautoverzekering of andere mobiliteitsverzekering die het beste bij uw situatie past. Hierna leest u alvast meer over het hoe en waarom van een bestelautoverzekering. 

Wat is fiscaal gezien een bestelauto?

Bestelauto’s worden nog steeds auto’s met een grijs kenteken genoemd. Dat komt omdat het kentekenbewijs deel I van een bestelauto vroeger grijs gekleurd was. Maar dat is al lang niet meer zo, en de kentekenplaten zelf zijn altijd gewoon geel geweest, net als die van alle andere in Nederland geregistreerde auto’s.

Voor de Belastingdienst is een bestelauto een motorrijtuig met een laadruimte of laadbak, die vooral gebruikt wordt voor goederenvervoer. In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn. De laadvloer moet vlak zijn en de bestelbus mag maximaal 3500 kilo wegen. Om een bestelauto als zakelijke bedrijfsbus fiscaal aantrekkelijk aan te schaffen en te gebruiken, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u moet over een BTW-nummer beschikken
  • de bestelauto moet op naam worden gezet van de persoon die bij het BTW-nummer hoort
  • minimaal 10% van alle jaarlijkse kilometers die u met de bestelauto rijdt, moet zakelijk zijn

U mag een bestelauto naast uw zakelijke gebruik dus ook privé gebruiken, voor maximaal 90% van het totale aantal kilometers dat u ermee rijdt. Met behulp van een rittenadministratie moet u uw minimaal 10% zakelijke kilometers kunnen aantonen. Rijdt u geen enkele privékilometer met uw bestelwagen? Dan kunt u een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” bij de Belastingdienst aanvragen. 

Moet ik mijn bestelauto privé of zakelijk verzekeren?

Wanneer u uw bestelauto fiscaal zakelijk behandelt, ligt het voor de hand om dat voertuig ook zakelijk te verzekeren. U sluit voor uw bestelauto dan een bedrijfsautoverzekering af in plaats van een particuliere autoverzekering. In die bedrijfsautoverzekering zijn de risico’s van het particuliere gebruik meeverzekert.

U doet er goed aan uw bestelauto zakelijk te verzekeren, wanneer u:

  • er daadwerkelijk goederen mee vervoert
  • de bestelauto ook fiscaal gezien als bestelauto op uw kenteken heeft staan
  • de bestelauto als bedrijfswagen in de boekhouding van uw bedrijf staat

Wanneer u geen ondernemer bent en u uw bestelauto alleen privé gebruikt, hoeft u die niet zakelijk te verzekeren. U sluit dan een particuliere autoverzekering op uw bestelauto af.

Bij een zakelijke autoverzekering voor een bestelauto met ‘grijs kenteken’ sluit u minimaal een WA-verzekering af. Net zoals bij een particuliere autoverzekering heeft u ook de keuze uit een WA Plus of WA Allrisk autoverzekering. De WA Allrisk is de meest uitgebreide bestelautoverzekering. Die dekt u ook in voor schade aan uw auto als gevolg van vandalisme.