Auto-inbraken nemen af, de schades worden alleen wel groter!

Het aantal inbraken in auto’s is in Nederland flink afgenomen. Als er in gebroken wordt in een auto dan worden er tegenwoordig wel steeds duurdere spullen gestolen, ook wordt er meer schade veroorzaakt door een inbraak.Dit komt met name doordat de meeste auto’s steeds duurder zijn om te repareren. Het wordt voor schadeherstellers door technologische ontwikkelingen en complexere voertuigen steeds moeilijker om alle soorten schades zelf te verhelpen.

Gelukkig neemt het aantal inbraken al jaren af. In 2016 waren er nog 13.240 autobezitters slachtoffer van een auto inbraak. Dat is 10 procent minder dan het jaar ervoor.

Vooral navigatiesystemen en airbags zijn erg populair onder inbrekers. Dit zijn nu net de apparaten die erg kostbaar zijn en waarvan de diefstal ook vaak veel schade oplevert. Een autokraak kost gemiddeld tussen de 2.500 en 7.500 euro aan reparatiekosten.

Wat is er allemaal gedekt onder uw autoverzekering?

Een casco- of beperkt cascoverzekering dekt de diefstal van ingebouwde spullen. Denk hierbij aan navigatie of audioapparatuur. Losse spullen zoals een telefoon vallen hier over het algemeen niet onder. Met enkel een WA-verzekering wordt inbraak, diefstal of vandalisme niet vergoedt. Met een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoedt die u aan andere weggebruikers aanricht.

Goed om te weten is dat accessoires en audioapparatuur maar tot een bepaald bedrag zijn meeverzekerd. Vaak gaat dit bij een volledig casco dekking tot € 500,-. Binnen onze volmacht van Thoma Assuradeuren is dit bedrag echter € 1.000,- per schadegeval. Als u een auto heeft met ingebouwde apparatuur of accessoires die meer waard zijn is het wellicht handig om het verzekerde bedrag te verhogen. Wij geven u graag een passend advies hierover.

Tot slot willen wij u nog graag een aantal tips geven om een auto-inbraak te voorkomen

  • Parkeer op een zichtbare en verlichte plek, zodat uw auto goed opvalt.
  • Sluit uw auto altijd af, ook als u maar heel even parkeert.
  • Installeer een alarm in de auto en maak dit duidelijk met waarschuwingsstickers.
  • Beveilig uw auto extra met een veiligheidsslot voor het navigatiesysteem (als het een los systeem betreft) en een airbagslot.