Even snel een WhatsApp bericht checken in de file. Ben ik hiervoor verzekerd

Een smartphone is eigenlijk niet meer weg te denken in ons leven. Even een appje checken in de file of door uw Facebook scrollen is dan ook erg verleidelijk om te doen. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties in het verkeer. Maar bent u eigenlijk verzekerd als u aan uw smartphone zit tijdens het auto rijden? Wij willen u er graag wat meer informatie over geven.

Telefoongebruik achter het stuur is verboden en dus strafbaar, dit is over het algemeen wel bekend. Toch is er uit onderzoek gebleken dat steeds meer bestuurders de telefoon gebruiken tijdens het rijden. Naar schatting veroorzaken smartphones jaarlijks tientallen ongelukken met dodelijke afloop.

Bij 60% van de mensen ligt de mobiele telefoon ook bewust binnen handbereik. Dit is erg gevaarlijk want met de ogen op uw telefoon gericht (al is het maar een paar seconden) heeft u geen idee wat er op de weg gebeurt en daardoor ontstaan veel ongelukken. Of u nog verzekerd bent bij een ongeluk hangt van een aantal zaken af.

Een WA autoverzekering is verplicht in Nederland. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen schade die u veroorzaakt aan derden. Bijvoorbeeld als u een botsing heeft met een andere auto. Uw verzekeraar betaald in de meeste gevallenbij een schade een uitkering aan de tegenpartij voor zijn of haar materiele- en/of letselschade.

Echter kan de verzekeraar in sommige gevallen de schade vervolgens verhalen op u. Dit kan gebeuren als blijkt dat u de schade heeft veroorzaak doordat u roekeloos heeft gereden of onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur heeft gezeten.

Als er schade ontstaat aan uw eigen auto is deze niet verzekerd met een WA autoverzekering. Als u dit ook graag verzekerd wilt hebben kunt u een Allrisk autoverzekering afsluiten (Casco). In dat geval bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen auto bij een aanrijding, slippen, omslaan en te water raken. Wel geldt ook hier weer dat u niet bent verzekerd bij een schade terwijl u roekeloos heeft gereden of onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zat.

Onder roekeloos gedrag kan ook telefoongebruik achter het stuur worden verstaan. Dit omdat uw gedrag sterk af wijkt van wat van een normale verkeersdeelnemer mag worden verwacht en omdat u de gevolgen en de gevaren van uw eigen gedrag niet kunt inschatten.

Het kan dus zijn dat de verzekering niets vergoed als u tijdens het besturen van een voertuig gebruik maakt van uw telefoon. Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, maar dus ook voor financiële gevolgen van een veroorzaakte schade is het dus onverstandig om gebruik te maken van een telefoon terwijl u een voertuig bestuurt!

Wilt u graag meer informatie over een autoverzekering? Wij geven u graag een passend advies!

https://www.asr.nl/campagnes/rij-veilig