Hoe zit het met uw AOV als u seizoenwerker bent?

Bent u een ondernemer die het vooral van seizoenswerk moet hebben? Bijvoorbeeld omdat u strandtenthouder bent of eigenaar bent van een ijssalon. Dan bent u niet het hele jaar door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit op te lossen

Uw AOV laten schorsen of sluimeren

De eerste mogelijkheid is om uw AOV na uw seizoenswerk te laten schorsen of sluimeren. U zet uw AOV dan tijdelijk stop en vaak betaalt u dan slechts een klein deel van uw premie. U moet er wel rekening mee houden dat u geen recht hebt op een uitkering als u tijdens het sluimeren arbeidsongeschikt raakt. Vaak is het sluimeren maximaal een jaar mogelijk.

Seizoen clausule

Een tweede mogelijkheid is om te kiezen voor een seizoen clausule. De periode waarin u werkt wordt genoteerd, uw inkomen is dan verzekert in deze periode. U heeft dan ook alleen in die periode recht op een uitkering. Het maakt echter niet uit wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als u dus ziek wordt buiten de periode dat u seizoenswerk verricht, kunt u toch beroep doen op uw AOV, voor een uitkering in de periode die is vastgelegd.

AOV aanpassen op werkzaamheden

Het kan ook zijn dat u zowel in de zomer als in de wintermaanden aan de slag gaat. Bijvoorbeeld in de zomer als ijsverkoper en in de winter als oliebollenverkoper. Ook hierop kunt u uw AOV aanpassen. U kunt namelijk uw werkzaamheden die buiten het seizoen vallen laten meeverzekeren. De premie die u hiervoor moet betalen is afhankelijk van de beroepsklasse waarin u valt. Er wordt vaak gekeken naar het zwaarste beroep om dit te bepalen.

Tijdelijke AOV

Naast bovenstaande mogelijkheden is het bij een aantal verzekeraars ook mogelijk om een tijdelijke AOV af te sluiten. Dit is een AOV waarbij u tijdelijk een arbeidsongeschiktheiduitkering krijgt, bijvoorbeeld 5 jaar lang. Daarna stopt de uitkering. U moet dan op een andere manier voor inkomen zorgen wanneer er nog sprake is van arbeidsongeschiktheid.

Wilt u graag een passend advies voor uw onderneming dan staan wij uiteraard voor u klaar!