Kabinet stelt nieuwe wet voor ZZP-ers uit tot 2018

ZZP’ers en opdrachtgevers krijgen tot in ieder geval 1 januari 2018 geen boete of naheffing als zij niet werken volgens de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA). Dit was de wet die de oude VAR zou moeten laten verdwijnen.

De werking van de wetgeving voor ZZP’ers, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), wordt uitgesteld tot in elk geval 2018. De nieuwe wet brengt veel onrust bij de ZZP’ers met zich mee omdat ze denken dat ze geen opdrachten meer krijgen door alle onduidelijkheid. De onzekerheid die de wet met zich mee brengt voor ZZP’ers “kunnen we ze niet aan doen” geeft het kabinet aan.

Geen boetes

Het kabinet geeft aan dat ze het komende jaar nodig hebben om de knelpunten van de wet te kunnen oplossen. Intussen wordt de handhaving van de wet uitgesteld en dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt. Er is echter wel een uitzondering voor echte kwaadwilligen. Hiermee worden ZZP’ers en opdrachtgevers bedoeld die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben en er dus duidelijk geen sprake is van een zelfstandige ondernemer.

De mogelijkheden verkennen

Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid zou graag met verschillende sectoren om tafel gaan om over de aanpassingen die mogelijk zijn te praten.
Als u meer informatie over de DBA wet wilt kunt u altijd contact opnemen met de Belastingdienst, zij blijven namelijk ZZP’ers en opdrachtnemers informeren over de wet en de nieuwe werkwijze. De belastingdienst gaat waar nodig een coachende rol vervullen op de werkvloer. Zo helpt de Belastingdienst ZZP’ers en opdrachtnemers om duidelijk te krijgen wat wel en niet kan.