Last van een laaghangende zon? Wij geven u een aantal tips!


Last van een laaghangende zon? Wij geven u een aantal tips! Iedereen die autorijdt kent het wel, slecht zicht door een laaghangende/verblindende zon. In de winter staat de zon veel lager dan in de zomer vandaar dat dit veel voorkomt in de winter. De laagstaande zon is een belangrijke veroorzaker van ongelukken, wij willen u graag een aantal tips geven om wellicht een ongeluk te voorkomen.

Het Verbond van Verzekeraars heeft uitgerekend dat een laagstaande zon leidt tot 20% meer aanrijdingen in de ochtendspits. Dit betekend circa 500 extra aanrijdingen. Ook in de avondspits veroorzaakt een laagstaande zon meer ongelukken, vooral op de provinciale en gemeentelijke wegen. Er gebeuren niet alleen meer aanrijdingen tussen auto’s maar ook met fietsers, voetgangers en dieren.

Onderstaand geven wij u een aantal tips tegen verblinding

  • De eerste maar ook gelijk de belangrijkste tip die wij u graag willen geven is: zorg ervoor dat u altijd een zonnebril in uw voertuig heeft liggen.
  • Het is verstandig om uw rijgedrag aan te passen bij een laaghangende zon. Wij raden u dan ook aan om uw snelheid te minderen zodat u tijdig kunt reageren.
  • Er zit niet voor niets een zonneklep in uw voertuig bij de voorruit, het is daarom ook zeer verstandig om deze te gebruiken.
  • De weerspiegeling van de zon op vieze ruiten zorgt voor een slechter zicht. Dit gebeurd vooral als het wegdek nat is. Zorg ervoor dat uw ramen goed schoon zijn aan de binnen- en buitenkant.

Krijgt u ondanks bovenstaande tips en voorzorgsmaatregelen toch een aanrijding waardoor er schade ontstaat aan uw voertuig? Dan bent u daar voor verzekerd, als u een volledig cascoverzekering heeft. Als iemand anders de schade veroorzaakt aan uw voertuig dan is die persoon uiteraard aansprakelijk voor de schade via zijn of haar WA verzekering.

Wilt u graag uw voertuig verzekeren of wilt u graag wat meer informatie hierover? Wij geven u graag een passend advies!