Let goed op bij het inleveren van uw leaseauto

Het is al enige tijd een veel gehoorde klacht rondom de leaseauto’s. U rijdt enige jaren in een leaseauto en tijdens het gebruik ontstaan er kleine schades en gebruikssporen. Tijdens de inname van de auto door de leasemaatschappij loopt u met een medewerker deze schades na en maakt u hier samen aantekeningen van. Nietsvermoedend levert u de auto in. Vervolgens ontvangt u een rekening van een paar duizend euro voor het herstel van deze schades met het vriendelijke verzoek de rekening te voldoen.

Voorwaarden leasecontract

Het ontstaan van deze situatie is gelegen in de voorwaarden van de leasemaatschappij. Sommige contracten verplichten het inleveren van een schadevrije auto. Dit verschilt overigens per maatschappij, dus het is goed om op voorhand goed te lezen waarmee u akkoord gaat zodat u niet voor dergelijke verrassingen komt te staan. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Verkoop van de leaseauto

Wanneer u enige tijd later de rekening heeft ontvangen en u wilt controleren of de schades inderdaad zo groot zijn, kan het zijn dat de auto al verkocht is door de leasemaatschappij. Officieel is de leasemaatschappij verplicht om u nog een kans te geven de auto te laten herstellen of de schade te laten taxeren. Echter is dit dan niet meer mogelijk. Een schadetaxatie is dus ook niet meer mogelijk en ook het elders laten herstellen van de auto kan niet meer.

Schade laten taxeren door hersteller

U zou de auto voordat u deze in gaat leveren kunnen laten taxeren door een schadehersteller. U weet dan op voorhand waar u aan toe bent en vaak zijn deze herstelkosten een stuk lager dan de calculatie van de leasemaatschappij.

Taak verzekeraar

Voor uw verzekeraar is dit eveneens een lastige situatie. Er zal voor elke schade een eigen risico gelden conform de voorwaarden. Tevens heeft u terugval in no-claimkorting per schade. Dit levert een hoge premie op eventueel met terugwerkende kracht en tevens een hoge premie voor de volgende autoverzekering. Dit is dus veelal niet voordeliger.

Vragen?

Mocht u vragen hebben over de gang van zaken, dan kunt u ons altijd bereiken. Maar het beste kunt u deze vragen bij uw leasemaatschappij neerleggen zodat u niet verrast wordt door een grote rekening en u de eventuele uitkomst zelf in de hand houdt.