Maak uw woning winterklaar om schades te voorkomen!

Het koude seizoen komt er weer aan. Een tijd om het huis warm en gezellig te maken. Het is daarmee ook een tijd waarop u niet zoveel aandacht besteed aan de buitenzijde van uw huis. Om die reden kan het buitenshuis zomaar mis gaan en kan er een schade ontstaan. Denk aan waterschade, vorstschade of andere vormen van schade. Achterstallig onderhoud kan hierin een rol spelen. Maak uw huis dus winterklaar en bespaar ook nog eens op energiekosten! Hoe? Lees dat in de volgende tips:


1. Voorkom tocht
Oude kozijnen kunnen de boosdoener zijn van tocht bij ramen en deuren. Zorg er daarom voor dat alle naden en kieren goed gedicht zijn. Een tochtband of tochtstrip beperkt de tocht bij deuren en PUR-schuim is een geschikt middel om tocht bij vaste kozijnen te voorkomen. Hoe minder tocht, hoe minder u hoeft te stoken. Alle tocht voorkomen is niet nodig. Tocht zorg ook voor ventilatie in huis en schone lucht. Doe om deze reden ventilatieroosters nooit helemaal dicht.

2. Controleer de cv-ketel
Als u graag een lager gasverbruik wilt laat dan regelmatig uw cv-ketel controleren en schoonmaken door een installateur. Het is aan te raden om uw cv regelmatig te ontluchten, dit bespaart ook geld. Lucht in leidingen kost namelijk onnodige energie.

3. Dakgoten schoonmaken
Volle dakgoten zorgen voor lekkages. U voorkomt dit door regelmatig bladeren en ander afval uit uw dakgoten te halen.

4. Dak winterklaar maken
Veel warmte in huist ontsnapt via het dak. Het is daarom verstandig om de aansluitnaden tussen de gevel het dak rond de nok goed te dichten door isolatie. Als u een plat dak heeft op uw woning dan is het van belang om het dak regelmatig schoon te maken. En de dakbedekking te controleren.
5. Kies voor zuinige lampen
Nu de dagen weer korter zijn branden de lichten ook langer in huis. Ongeveer 15 procent van de energierekening in huis bestaat uit verlichting. Wij willen u daarom aanraden om gloeilampen te vervangen door spaarlampen.

6. Plak radiatorfolie
We willen u ook graag de tip meegeven om folie achter uw radiatoren te plakken. Folie kaatst warmte terug naar binnen en zorgt zodoende voor het vasthouden van de warmte.

7. Sluit gordijnen
Met gesloten gordijnen houdt u de kou buiten en de warmte binnen. Het is wel verstandig om de gordijnen niet voor de radiatoren te hangen.

8. Waterleiding afsluiten
De buitenkraan afsluiten is de manier om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen. Wij raden u dan ook aan om voordat het gaat vriezen uw buitenkraan af te sluiten. Denk ook aan een eventuele tuinslang die nog buiten hangt.

9. Stel de thermostaat later in
Met een klokthermostaat kunt u zelf instellen wanneer de verwarming aan en uitgaat. Zo kunt u voorkomen dat u ontwaakt in een ijskoud huis in de ochtend.

Wij hopen dat u wat aan bovenstaande tips heeft en dat uw woning schadevrij de winter doorkomt!

Mocht u nog vragen hebben of een aanvullend advies wensen dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij staan graag voor u klaar met een kop warme chocolademelk!

Gemaakt door Melanie Otten | 17-11-2017