Op reis? Check uw auto en voorkom pech onderweg

Op reis? Check uw auto en voorkom pech onderweg! Een lange reis in de felle zon vergt vaak veel van de auto. De auto is vaak zwaarder beladen, de temperaturen zijn hoger dan normaal en u rijdt in gebieden die u en de auto niet gewend zijn. De ANWB krijgt in de zomermaanden wekelijks zo’n 60.000 telefoontjes van bestuurders met pech. Pech is echter vaak niet verzekerd op de autoverzekering. Er is namelijk geen sprake van schade (bijvoorbeeld na een ongeluk), maar alleen van een storing in de motor. Autopech is niet te voorkomen, maar u kunt de kans daarop wel verkleinen door een aantal simpele controles uit te voeren. We geven u zeven tips om veilig op weg te gaan:

1. Check de bandenspanning

Kijk in het onderhoudsboekje naar de ideale bandenspanning van uw auto. Soms staat deze ook aan de binnenzijde van het klepje bij de tankdop. Vaak wordt er een andere spanning aangegeven als u met volledige bepakking rijdt. Vergeet bij controle van de banden ook de reserveband niet!

2. Check de profieldikte van de banden

Als u met banden rijdt die te weinig profiel hebben kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Aquaplaning en slippen kunnen optreden als de banden het water niet goed kunnen afvoeren. Vervang de banden als ze minder dan 2 mm profiel hebben.

3. Check het oliepeil

Het oliepeil checkt u met een koude motor. Zorg dat de auto redelijk waterpas staat op de weg. Trek de peilstok uit de motor en maak deze schoon met een doekje. Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kunt u het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het minimale en het maximale peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.
Neem altijd een busje reserveolie mee op reis.

4. Check de ruitenwissers en de ruitenwisservloeistof

Niets zo vervelend als slecht zicht tijdens een lange reis. Check dus goed of de ruitenwisserbladen niet vies of versleten zijn. Vieze ruitenwisserbladen geven strepen, maar als u er even met een schoonmaakdoekje langsgaat is dit probleem verholpen. Is het rubber poreus of kapot, vervang dan de ruitenwisserbladen.

5. Check de verlichting

Als u met een caravan rijdt of als de auto zwaarbeladen is, is het goed om de verlichting iets lager af te stellen dan normaal om te voorkomen dat u andere bestuurders in de ogen schijnt en verblindt. Controleer verder voordat u vertrekt of alle verlichting werkt.
Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, alarmlichten, mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. Vergeet ook uw kentekenverlichting niet.

6. Check de koelvloeistof

De koelvloeistof zorgt er voor dat de warmte van de motor wordt afgevoerd. Erg belangrijk dus om het peil van de koelvloeistof te controleren. Koelvloeistof aanvullen of vervangen is vaak een klusje voor de garage, maar het controleren van het peil kunt u eenvoudig zelf.
Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleert u aan de hand van de streepjes op het doorzichtige reservoir. Staat het peil onder het minimum, dan moet de koelvloeistof bijgevuld worden.

Wilt u toch liever zelf de koelvloeistof bijvullen, doe dit dan niet met een warme motor! Als de motor nog warm is kan de vloeistof namelijk met kracht naar buiten spuiten en vliegt de hete vloeistof in het rond. Er zijn meerdere typen koelvloeistof te koop. Kijk dus in het instructieboekje van de auto welke soort u gebruiken moet. Houdt in ieder geval dezelfde kleur aan als de vloeistof die al in het reservoir zit. Bij twijfel kunt u beter bijvullen met water dan met de verkeerde koelvloeistof.

7. Check de trekhaak

De trekhaak wordt door de garage nagekeken op slijtage. U kunt ook zelf een snelle controle uitvoeren op een aantal punten.

Bekijk of de trekhaak en de kabel nog heel zijn en niet te veel beschadigingen of roest hebben. Heeft u een afneembare trekhaak, controleer dan of deze goed bevestigd is. Koppel vervolgens de aanhanger of caravan aan. Aanhangers met een gewicht boven de 750 kg zijn voorzien van een losbreekkabeltje, die ervoor zorgt dat de aanhanger remt zodra hij losraakt van de auto.

De meeste oudere aanhangers hebben een 7-polige aansluiting. Tegenwoordig hebben de meeste caravans echter een 13-polige aansluiting aangezien de caravan steeds meer stroom vraagt. Heeft de auto een andere aansluiting dan de aanhanger, zorg dan voor een verloopstekker. Verwijder deze wel weer wanneer u zonder aanhanger op stap gaat om storingen door water te voorkomen.

Check als laatste de verlichting van de aanhanger. Controleer niet alleen de lampen, maar ook de richtingaanwijzers, het achteruitrijlicht en de kentekenverlichting.

Wij wensen u een veilige reis en een goede vakantie toe!