Huurdersbelangverzekering

Huurt u als ondernemer een bedrijfspand en/of bedrijfswoning? Denk dan eens na over een huurdersbelangverzekering. Die verzekering dekt de schade aan verbeteringen die u als huurder aan uw huurpand heeft aangebracht, of die u tegen betaling van de vorige huurder heeft overgenomen. U bent dan niet afhankelijk van de gebouwenverzekering die uw verhuurder als eigenaar op het pand of de woning heeft afgesloten. Die dekt in principe alleen de eigendommen van de eigenaar en dus niet de waarde die u als huurder aan het pand hebt toegevoegd.

Kies op het online platform MKBdirect een huurdersbelangverzekering die het beste bij uw situatie past. Hierna leest u alvast meer over het hoe en waarom van een huurdersbelangverzekering. 

Wat is huurdersbelang?

Het huurdersbelang is uw aandeel als huurder in de actuele waarde van het pand dat u huurt. Het gaat hierbij om uitbreidingen, verbeteringen of andere veranderingen die financiële waarde hebben.

U heeft die tegen betaling van de vorige huurder overgenomen of op eigen kosten gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de:

 • bedrijfskeuken
 • interieurbouw
 • vloeren

Het kan ook om complete (bij)gebouwen zoals een berging of een garage gaan. Vaak zijn dit de investeringen die huiseigenaren bij de verkoop van hun woning willen verzilveren. Als huurder heeft u niet direct een verkoopbelang, maar wilt u de schade aan zo’n verbetering of uitbreiding na bijvoorbeeld een brand natuurlijk wel graag vergoed hebben. Daarom is het belangrijk om te weten wat de waarde van uw huurdersbelang is. Heeft u die waarde eenmaal objectief laten vaststellen, dan helpt dat ook om uw huurdersbelang te verkopen aan de volgende huurder. 

Waarom een huurdersbelangverzekering?

Wanneer u een bedrijfspand huurt, dekt de gebouwenverzekeraar van de eigenaar van het pand in principe alleen de waarde zoals die door de eigenaar is aangebracht. Verbeteringen, uitbreidingen of andere veranderingen die hier waarde aan toevoegen, vallen niet standaard onder de gebouwenverzekering van de eigenaar. Stel dat u brand krijgt in het pand dat u huurt. De brandverzekeraar van uw verhuurder zal dan alleen de schade aan het eigendomsbelang van uw verhuurder vergoeden. En niet de schade aan bijvoorbeeld de kantine, keuken of toiletgroep die u zelf als huurder in het pand heeft aangebracht. De schade aan de huurdersbelangen van vorige huurders worden evenmin standaard vergoed door een gebouwverzekeraar. 

Met een huurdersbelangverzekering verzekert u alle aanpassingen die door huurders aan het door u gehuurde pand zijn aangebracht tegen schade als gevolg van brand, inbraak, storm, water en aanrijding. Dus niet alleen de schade aan uw eigen investeringen in het gebouw, maar ook die van alle eerdere huurders. Een huurdersbelangverzekering maakt u dus onafhankelijk van de gebouwenverzekering van uw verhuurder. Ga wel eerst na hoe uw verhuurder als eigenaar van uw huurpand is verzekerd. Mogelijk heeft hij een gebouwenverzekering die voorziet in de verzekering van latere door huurders aangebrachte aanpassingen aan het gebouw. In dat geval is een huurdersbelangverzekering niet nodig.

Wat verzekert een huurdersbelangverzekering?

Een huurdersbelangverzekering dekt in principe de schade zoals een gebouwenverzekering die afdekt voor gebouweigenaren. Maar dan alleen voor die delen van het gebouw die onder het huurdersbelang vallen. En evenals bij een gebouwenverzekering kunnen huurdersbelangverzekeringen onderling verschillen in voorwaarden en premietarieven.

In grote lijnen dekt een huurdersbelangverzekering schade aan huurdersbelangen als gevolg van:

 • wind, regen en hagel
 • extern veroorzaakte milieu-incidenten
 • brand, bliksem of ontploffing
 • aanrijding
 • natuurrampen

Schade aan bijvoorbeeld ruiten kan vaak worden meeverzekerd in een huurdersbelangverzekering. 

Niet verzekerbare huurdersbelangen

Onderdelen van de inventaris die min of meer aan het gebouw vastzitten, vallen desondanks niet onder de dekking van een huurdersbelangverzekering. Denk hierbij aan:

 • lichtreclames
 • rolluiken
 • toonbanken
 • kastenwanden

Schade door natuurrampen of door diefstal zonder braaksporen aan de buitenkant van het pand, vallen evenmin onder de dekking van een huurdersbelangverzekering.