Goederenverzekering

Wist u dat in een inventarisverzekering, opstalverzekering of brandverzekering uw goederen meestal niet meeverzekerd zijn? Stel dat u een winkel heeft en u al deze 3 verzekeringen heeft afgesloten. Er breekt brand uit en uw hele winkelvoorraad gaat in rook op. U krijgt dan wel de schade aan uw winkelpand en inventaris uitgekeerd, maar niet de schade aan uw handelsvoorraad.

Met een goederenverzekering is ook uw handelsvooraad bij een calamiteit verzekerd. Denk bij zo’n calamiteit aan brand, waterschade, vandalisme of diefstal. Gaan er veel grondstoffen, halffabricaten of eindproducten in uw bedrijf om? En heeft u dergelijke goederen altijd wel op voorraad? Dan is een goederenverzekering geen overbodige luxe.

Op het online platform MKBdirect kunt u een goederenverzekering kiezen die het beste bij uw bedrijf past. Hierna krijgt u meer uitleg over de goederenverzekering. 

Welke goederen vallen er onder een goederenverzekering?

Met het begrip ‘goederen’ in een goederenverzekering wordt handelsvoorraad bedoeld. De handelsvoorraad betreft alle goederen die een bedrijf nodig heeft om zijn producten te maken, te assembleren en te verpakken. Inclusief de eindproducten die het verkoopt. Denk hierbij aan:

 • grondstoffen
 • hulpstoffen
 • halffabricaten
 • schoonmaakmiddelen
 • brandstoffen
 • verpakkingsmateriaal
 • verkoopartikelen 

Welke goederen vallen er niet onder een goederenverzekering?

Uw gebouwen, gereedschappen, apparatuur, machines, computers en kantoormeubelen vallen niet onder de goederenverzekering. Het verschil tussen goederen en inventaris is in de praktijk niet altijd even duidelijk. Een vuistregel is in ieder geval dat goederen in de betekenis van handelsvoorraad qua volume mee-ademen met uw productie of omzet. Hoe meer productie of omzet, hoe groter de omloopsnelheid, omvang en waarde van uw handelsvoorraad. Dat zegt overigens nog niet alles over de daadwerkelijke schade, ook niet wanneer uw volledige handelsvoorraad bij een calamiteit verloren gaat. Bepalend is dan de handelsvoorraad die op het moment van de calamiteit in uw bedrijf fysiek aanwezig was. 

Beperk uw voorraadrisico’s

Voorraden brengen altijd risico’s met zich mee, zeker wanneer u veel voorraad lang in opslag heeft. Het voordeel van een hoge omloopsnelheid en een uitgekiende logistiek is dat u de omvang en opslagduur van uw handelsvoorraad kunt beperken. Hiermee nemen de risico’s op waardevermindering van uw goederen als gevolg van economische ontwikkelingen, bederf of schade aanzienlijk af. Dat is ook de reden dat moderne productie- en handelsbedrijven investeren in automatisering en ‘big data’. Zij proberen hiermee de logistiek van hun bevoorrading, productie, transport, bestellingen en leveringen zo efficiënt mogelijk te maken. Opslagruimte is immers niet gratis. 

Welke schade dekt een goederenverzekering?

Een goederenverzekering dekt de schade aan alle goederen die onder uw handelsvoorraad vallen, wanneer die schade het gevolg is van een incident zoals brand, waterschade, vandalisme of diefstal. Welke gebeurtenissen er verder nog onder een goederenverzekering vallen, kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. Raadpleeg daarom altijd eerst de polisvoorwaarden voordat u een goederenverzekering afsluit.

De meeste goederenverzekeringen keren meestal geen vergoeding uit, wanneer de schade is veroorzaakt door:

 • uitval van uw bedrijf
 • opzet
 • slecht onderhoud
 • illegale activiteiten
 • een natuurramp 

De meeste goederenverzekeraars keren bij schade de inkoopwaarde van de handelsvoorraad uit. Dat geld heeft u nodig om de goederen die verloren zijn gegaan te vervangen. Dit is de vervangingswaarde van uw handelsvoorraad. 

Voor wie is een goederenverzekering bedoeld?

Bent u een zzp’er zonder voorraden? Of heeft u een dienstverlenend bedrijf met alleen een kantoororganisatie zonder opslag van handelsvoorraad? Dan voegt een goederenverzekering niets toe aan een inventarisverzekering, opstalverzekering of brandverzekering. Dit ligt echter heel anders wanneer u een productie- of handelsbedrijf met handelsvoorraad heeft. Heeft u een webwinkel met opslag aan huis? Ook dan kan een goederenverzekering nuttig zijn. Bij brand of waterschade in uw woning of schuur keert uw brand- of inboedelverzekeraar niet de schade aan uw handelsvoorraad uit. Uw goederenverzekeraar doet dit dan wel.

Ga naar MKBdirect om te onderzoeken welke goederenverzekering het beste bij het risicoprofiel van uw bedrijf past. Sommige verzekeraars combineren een goederenverzekering met een inventarisverzekering. Bij MKBdirect kunt u ook terecht voor een inventarisverzekering op maat.