Motorverzekering

Motoren maken steeds vaker onderdeel uit van het wagenpark van bedrijven. Veel mensen stappen niet alleen op hun motor voor een ritje in hun vrije tijd, maar ook om er dagelijks mee naar hun werk te gaan. Op filegevoelige trajecten brengt een motor zijn berijder nu eenmaal sneller van a naar b dan de auto. Dit betekent dat het voor de motorrijders onder uw werknemers interessant kan zijn om een dienstmotor of leasemotor van de zaak te rijden. In plaats van een dienstauto of (lease-)auto van de zaak. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan kunt u een privé-motor op de zaak aanschaffen, mits u er minimaal 10% van de kilometers zakelijk mee rijdt.

Een motor op de zaak biedt u als zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak de volgende fiscale voordelen:

  • de aanschaf- en afschrijvingskosten zijn fiscaal aftrekbaar van uw ondernemingsresultaat
  • de rente over de eventuele financiering is eveneens fiscaal aftrekbaar
  • bij een zakelijke leaseconstructie zijn de leasekosten ook aftrekbaar van uw winst

Zorg ervoor dat uw zakelijke motoren voldoende verzekerd zijn. Sommige vervoers- en transportrisico’s kunt u het beste over heel uw wagenpark afsluiten, los van specifieke voertuigen.

Kies op het online platform MKBdirect een motorverzekering die het beste bij uw situatie past. Hierna leest u alvast meer over de verschillen tussen de volgende soorten motorverzekeringen:

  • WA
  • WA+ (beperkt casco)
  • All Risk (casco) 

Motorverzekering met alleen WA

U mag met een motor niet onverzekerd de weg op. U moet minimaal een WA-verzekering op uw motor afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA-motorverzekering dekt de schade die u met uw motor aan anderen toebrengt. Uw WA-verzekeraar vergoedt die schade dan aan de gedupeerde tegenpartij. Dit gebeurt nadat de verzekeraar van de gedupeerde uw WA-verzekeraar wettelijk op die schade heeft aangesproken.

Een WA-verzekering voorkomt dat u wordt geconfronteerd met een schadeclaim die uw financiële draagkracht te boven gaat. Vooral wanneer u bij een andere verkeersdeelnemer letsel heeft veroorzaakt, kan de schade(vergoeding) flink in de papieren lopen. Een letselschade-uitkering van iemand die zijn of haar verdere leven arbeidsongeschikt is, kan zomaar meer dan een miljoen euro bedragen. 

Motorverzekering met WA+

Wat als uw motor wordt beschadigd door storm of brand, of u uw motor als gevolg van diefstal kwijtraakt? Er is hier immers geen andere verkeerdeelnemer in het spel die u die schade door zijn schuld bij een aanrijding heeft toegebracht. Uw verzekeraar kan dus geen claim bij een andere verzekeraar indienen. Bij een WA+ - motorverzekering (ook wel beperkt casco genoemd) wordt de schade aan uw motorfiets als gevolg van storm, brand en diefstal door uw verzekeraar aan u uitgekeerd. 

Motorverzekering All Risk

Als motorrijder bent u een kwetsbare verkeersdeelnemer. U heeft geen beschermende kooiconstructie om u heen zoals automobilisten of vrachtwagenchauffeurs die hebben. Een motor kan ook veel minder hebben dan een auto of vrachtwagen. Dit betekent dat u als motorrijder snel (veel) schade bij een aanrijding, valpartij of ander ongeval oploopt. Is dat geen persoonlijk letsel, dan op z’n minst (forse) materiële schade aan uw motorfiets. Wanneer u schuld heeft aan een tweezijdig ongeval, dekt uw WA-verzekering alleen de schade van de tegenpartij. Met een All Risk – motorverzekering vergoedt de verzekering in zo’n geval ook uw persoonlijke schade, zoals letselschade en de schade aan uw motor. Zo’n All Risk motorverzekering voorziet eveneens in een uitkering bij schade aan uw motor als gevolg van vandalisme. Een All Risk – verzekering wordt ook wel een volledig cascoverzekering genoemd.

Wilt u met een gerust hart op uw motor de weg op? Dan is een All Risk motorverzekering een aanrader. U bent dan verzekerd tegen alle mogelijke vormen van schade die uw motorfiets op kan lopen, inclusief persoonlijk letsel.