Garageverzekering

Verkoopt of repareert u auto’s? Dan heeft u in en rond uw garage dagelijks auto’s staan waar veel mee kan gebeuren. Niet alleen op uw terrein, maar ook wanneer u bijvoorbeeld auto’s tijdelijk uitleent voor een proefrit. Denk ook aan medewerkers die testritjes maken. Hierdoor kan schade ontstaan aan auto’s die uw klanten voor onderhoud of reparatie bij u achterlaten.

Met een Garageverzekering vangt u twee vliegen in één klap. U dekt daarmee niet alleen de standaardrisico’s af die elk bedrijf heeft (zoals brand en diefstal), maar ook alles wat er mis kan gaan met uw wagenpark.

Of u nu dealer bent of alleen occasions verkoopt en repareert, of schade-auto’s herstelt: uw grootste risico’s zitten in de auto’s die u repareert, onderhoudt of verkoopt. Wanneer u alleen aan auto’s sleutelt en ze niet verkoopt, heeft u te maken met de risico’s van bewerking en transport. Onder bewerking vallen uw werkzaamheden aan auto’s inzake onderhoud, reparatie of schadeherstel. Wanneer u ook auto’s verkoopt, komt daar het risico van uw handelsvoorraad bij. Een garageverzekering voorziet in deze risico’s.

Kies op het online platform MKBdirect een garageverzekering die het beste bij uw bedrijf en risico’s past. Hierna leest u alvast meer over het hoe en waarom van een garageverzekering. 

Waarom een garageverzekering?

Als garagehouder kunt u prima een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor de risico’s van uw gebouw en inventaris afsluiten. Maar de volgende risico’s zijn dan niet meeverzekerd:

  • de risico’s van de handelsvoorraad
  • de transportrisico’s
  • de bewerkingsrisico’s 

Dit zijn 3 soorten risico’s waartegen u zich met een garageverzekering aanvullend kunt verzekeren, in aanvulling op standaardverzekeringen zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een brandverzekering, een rechtsbijstandverzekering of een ongevallenverzekering

Garageverzekering tegen risico’s van de handelsvoorraad

De handelsvoorraad van uw autogarage is geen dag hetzelfde. Mogelijk verkoopt u zowel nieuwe auto’s als occasions. Vooral de handel in tweedehands auto’s kenmerkt zich door een hoge omloopsnelheid. De ene dag komen er meer auto’s binnen dan er vertrekken, de andere dag is dat precies andersom. Feit is wel dat uw auto’s minder waard worden naarmate ze langer te koop staan.

Een garageverzekering verzekert uw handelsvoorraad door de gemiddelde waarde van uw wagenpark te berekenen en daar voldoende marge bovenop te zetten. Hiermee voorkomt u onderverzekering. Met een garageverzekering is uw handelsvoorraad afdoende verzekerd tegen waardevermindering, ongeacht wat de oorzaak daarvan is. Denk hierbij ook aan schade of diefstal tijdens een proefrit. 

Garageverzekering tegen transportrisico’s

Als garagehouder rijdt u (of uw personeel) regelmatig met auto’s heen en weer. U haalt bijvoorbeeld met uw eigen trailer nieuwe auto’s op bij een importeur of occasions bij handelaren en particulieren. Of u haalt schade-auto’s op bij een bergingsbedrijf.

Met een garageverzekering bent u ingedekt tegen de gevolgen van alles wat er tijdens het transporteren van auto’s mis kan gaan, zoals een ongeval. Uw verzekeraar neemt die risico’s bijvoorbeeld mee in de dekking van de handelsvoorraad. 

Garageverzekering tegen bewerkingsrisico’s

Denk bij de bewerking van auto’s aan:

  • rijklaar maken van nieuwe auto’s
  • APK-beurten
  • periodiek onderhoud
  • reparaties
  • schadeherstel 

De kans op schade aan het voertuig tijdens deze werkzaamheden wordt het bewerkingsrisico genoemd. Omdat die schade het gevolg is van fouten, zal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die niet uitkeren. Met een garageverzekering kunt u zich fouten veroorloven, zonder dat u de gevolgen daarvan uit uw eigen zak moet betalen. Dat geldt uiteraard ook voor fouten die uw medewerkers maken. En wie maakt er nooit fouten? 

Kosten van een garageverzekering

Garageverzekeringen verschillen in voorwaarden en dekking en dus ook in de premiekosten. Kies niet meteen de goedkoopste garageverzekering. De kans bestaat dan dat u een verzekering afsluit die nauwelijks iets toevoegt aan de standaard schade- of aansprakelijkheidsverzekeringen die u als ondernemer sowieso nodig heeft. De kosten van een garageverzekering wegen dan mogelijk niet tegen de baten op. Maar die afweging hangt natuurlijk wel af van uw specifieke risico’s. Hoe groter het volume van uw handelsvoorraad, uw transportbewegingen en uw bewerkingen, hoe lonender een garageverzekering voor u zal zijn. In dat geval kunt u wellicht het beste voor ruime voorwaarden en een goede dekking kiezen.

Ga naar MKBdirect om te onderzoeken welke garageverzekering het beste bij het risicoprofiel van uw autobedrijf past.