Vrachtautoverzekering

Een vrachtauto in eigen beheer is iets om zuinig op te zijn. U bent afhankelijk van dit transportmiddel om uw goederen bij uw klanten af te leveren of spullen bij uw toeleveranciers op te halen. Op uw vrachtwagen moet u altijd kunnen rekenen. Zorg daarom voor een passende verzekering voor uw vrachtauto. Zo’n vrachtautoverzekering of vrachtwagenverzekering vergoedt de schade aan uw vrachtauto of de schade aan anderen wanneer u er een incident zoals een aanrijding mee krijgt. Houd er wel rekening mee dat een vrachtautoverzekering niet de eventuele schade aan de vracht zelf uitkeert. Om de schade aan uw vracht vergoed te krijgen, moet u een goederenverzekering afsluiten.

Als ondernemer is het belangrijk om uw vrachtauto(‘s) voldoende te verzekeren. Zeker wanneer u medewerkers in dienst heeft die intensief van uw vrachtauto(‘s) gebruikmaken. Zorg dan dat ook het risico op ongevallen en letsel dat zij persoonlijk lopen voldoende is meeverzekerd. Sommige vervoers- en transportrisico’s kunt u het beste over heel uw wagenpark afsluiten, los van specifieke voertuigen.

Kies op het online platform MKBdirect een vrachtautoverzekering of andere mobiliteitsverzekering die het beste bij uw situatie past. Hierna leest u alvast meer over de verschillen tussen de volgende soorten vrachtwagenverzekeringen:

 • WA
 • (beperkt) casco
 • aanvullende verzekeringen 

Vrachtautoverzekering met alleen WA

Net als met een auto, motor of bestelbus mag u met een vrachtauto niet onverzekerd de weg op. De minimale vrachtwegenverzekering die u moet afsluiten, is de zogenoemde WA-verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA-verzekering bent u ingedekt tegen de schade die u met uw vrachtauto bij anderen en hun spullen veroorzaakt. Dit betekent dat de tegenpartij zijn schade als gevolg van het incident waar u schuldig aan bent via uw WA-verzekeraar krijgt uitgekeerd. Uw WA-verzekeraar wordt dan door de verzekeraar van de tegenpartij wettelijk aangesproken op die schade. De verplichte WA-verzekering voorkomt dat een schade oninbaar is, wanneer de veroorzaker die niet zelf kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan letselschade; die kan in de miljoenen lopen, wanneer een slachtoffer van een aanrijding voor de rest van zijn of haar werkbare leven arbeidsongeschikt is. 

Vrachtautoverzekering met (beperkt) casco

Bent u schuldig aan een aanrijding die u met uw vrachtauto heeft veroorzaakt? Dan krijgt u met een WA-verzekering alleen de schade aan anderen en hun spullen vergoed. Dat is natuurlijk al een hele geruststelling, maar wie vergoedt de schade aan uw eigen vrachtwagen? Ook die schade kan behoorlijk in de papieren lopen. Wanneer u uw vrachtauto door uw eigen schuld total loss rijdt, heeft u dan voldoende geld beschikbaar om een vervangend exemplaar te kopen? Zo niet, sluit dan in aanvulling op de wettelijk verplichte WA-verzekering ook een verzekering met een dekking voor (beperkt) casco af. U krijgt dan in de volgende situaties de schade aan uw eigen vrachtauto uitgekeerd:

 • schade als gevolg van diefstal, inbraak en joyriding
 • ruitschade
 • schade als gevolg van brand, storm, hagel, bliksem en botsing met dieren
 • schade als gevolg van aan aanrijding of vandalisme 

Voor de laatstgenoemde schade bent u alleen ingedekt bij een vrachtwagenverzekering met volledig casco. De andere 3 vormen van schade krijgt u ook uitgekeerd bij een vrachtautoverzekering met beperkt casco. Bij een vrachtwagenverzekering met volledig casco heeft automatisch de dekking van een vrachtautoverzekering met beperkt casco. Volledig casco is dus altijd inclusief beperkt casco. 

Aanvullende vrachtautoverzekeringen

Aanvullend op de genoemde vrachtwagenverzekeringen met WA en (beperkt) casco kunt u verzekeringen afsluiten voor kosten en risico’s die niet met deze 3 standaardverzekeringen zijn meeverzekerd. Voorbeelden hiervan zijn:

 • rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen
  Met deze verzekering krijgt u na een ongeval de juridische bijstand en rechtshulp vergoed.
 • schadeverzekering voor inzittenden
  U kunt zelf ook letsel oplopen wanneer u achter het stuur van uw vrachtauto een ongeval krijgt. Maar dat kan uw bijrijder ook overkomen, of uw chauffeur. Een schadeverzekering voor inzittenden biedt dekking voor de schade die de inzittenden van uw vrachtauto als gevolg van een ongeval lijden. Ook wanneer u of uw chauffeur dit ongeval veroorzaakt.
 • dekking voor laad-/loskraan
  U kunt schade aan de laad-/losinstallatie van uw vrachtauto met deze aanvullende dekking meeverzekeren in uw vrachtautoverzekering. Denk hierbij aan een laad-/loskraan die op uw vrachtwagen is gebouwd, maar ook aan andere laad- en losmiddelen zoals bijvoorbeeld een kooiaap, heftruck of palletwagen.